Vad kaninerna ska äta

Den här artikeln  var riktigt bra (skriven på norska, finns en svensk artikel också) och bekräftar det vi följer vad gäller utfodringen av våra kaniner. Möjligen är jag väldigt frikostig med grönsaker, i alla fall vintertid, så det är nog läge att dra ner på morötter.
Kaninerna hos oss har hö dygnet runt på fri tillgång och vintertid får de grönsaker och kvistar i någon form 3 – 4 gånger dagligen. Sista målet på dagen nu när honorna har ungar och diar så får de lite hel havre var. Följer man innehållet i länken ovan är detta inte bra, utan då är pellets med mer fibrer och mindre fett att föredra. Havrets innehåll  i liten mängd borde dock vara mer försvarbart för att honorna ska hålla hull de perioder de får det, än pellets som tillverkas med diverse olika processer och ofta dessutom utomlands.

Mitt mål är att allt kaninerna äter ska kunna odlas här (vilket vi gör ett försök till gällande grönsaker för vinterbehov i år), och havre ingår i det konceptet. Eftersom kaninerna har möjlighet att röra sig så pass mycket här så är det än så länge ingen risk att de blir för feta, men det gäller givetvis att hålla koll, vilket jag gör genom att bland annat väga de regelbundet, särskilt ungarna.

Jag har absolut ingen sanning för något och det är mycket bra att det görs sådan forskning. Sommartid har våra kaniner hö och gräs i första hand och då är det sällan de får annat förutom någon godbit vid  besök och andra tillfällen då man behöver muta. Grenar har de alltid tillgång till och det är nästan mer uppskattat än havren.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s