Gotlandskanin i genbank

Aktuellt: 20200417

Vi drog under vintern ner antal avelshonor samt råkade ut för oväntade dödsfall bland avelshanarna. Därför har vi tyvärr inga obesläktade kullar till salu som det ser ut nu.
Kull 1 är snart leveransklar (Caesar x Daisy), mer kommer finnas under fliken kull 1 i menyn. Kull 2 är född men troligen tillsammans med kull 3, så inga av dessa kommer att finnas till salu med genbanksintyg då vi inte kan garantera härstamningen. 

För mer information om varje kull och tillgängliga djur, se respektive kull i menyn till höger samt under fliken till salu.

Gotlandskaninen hör till de få svenska lantrasdjuren som finns bevarade idag och väger cirka 3 – 4 kg fullvuxen. Den varierar i färg och typ då det rör sig om bevarandeavel där de inre egenskaperna (goda modersinstinkter, friska djur, god näringsomvandlare m fl) är viktigare än ett särskilt utseende. Kaninerna är nyfikna och livliga och trivs bäst utomhus året om.

Laggaretorps gotlandskaniner G 1115Idag har vi oftast mellan 3 och 6 vuxna avelsdjur, se nedan. Vi rekommenderar våra köpare att gå med i Föreningen gotlandskaninen för att få nyttiga råd och fakta om lantraserna gotlandskanin och mellerudskanin! Att vara genbank är inte så svårt som det låter, fler behövs för bevarandet av denna trevliga kaninras.

Ymera

Billabergets Ymera G660-1334, tricolor hona, född 2013-04-02. Inavelskoeff 2,93 %.

 

20190422_1539403777941255035859169.jpg

Södergårds Caesar G167-1711, sallanderfärgad hane. Född 2017-01-14 Inavelskoeff 4,81 %.

 

Ymeras dotter Sötnos född 2019 är i avel också.

Laggaretorps Daisy (Nera x Tintin).

Laggaretorps Naomi (Nera x Kaktus).

 

Våra avelshonor lever ute året om i rymliga uteburar och hägn med möjlighet att gräva och springa. Hanarna bor i stora betes-/uteburar och delar vid parning boende med sin hona i några dagar till cirka 3 veckor om möjligt. Ungarna bor hos sina mammor tills de är minst 8 veckor, helst 10. Sedan kan de flytta till nya hem, alternativt flyttar unghanarna till eget boende innan de blivit könsmogna. Vi är mycket måna om att djuren är sociala och vana vid människor och andra djur.

Om du vill se aktuella listan för alla genbankskaniner via föreningen Gotlandskaninen, se LÄNK (Du måste vara medlem för att kunna logga in). Du kan även söka på enskilda individer i databasen (som dock uppdateras någon gång årligen så alla ”yngre” kaniner finns inte med ännu) eller göra en provparning.

Intresserad av en kanin från Laggaretorp? Fyll i formuläret så hör vi av oss snarast möjligt!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s