Gotlandskanin i genbank

Aktuellt: 20190127

De planerade första två kullarna efter Tintin, om ju dessvärre blev hastigt sjuk och fick avlivas, verkar inte ha blivit något. Antagligen pga hans ålder, så det var en ren chansning såhär på vintern. Men Gråluva och Peashooter väntas en kull efter, så där ger vi inte upp väntan riktigt än!

För mer information om varje kull och tillgängliga djur, se respektive kull i menyn till höger samt under fliken till salu.

Gotlandskaninen hör till de få svenska lantrasdjuren som finns bevarade idag och väger cirka 3 – 4 kg fullvuxen. Den varierar i färg och typ då det rör sig om bevarandeavel där de inre egenskaperna (goda modersinstinkter, friska djur, god näringsomvandlare m fl) är viktigare än ett särskilt utseende. Kaninerna är nyfikna och livliga och trivs bäst utomhus året om.

Laggaretorps gotlandskaniner G 1115Idag har vi oftast mellan 3 och 6 vuxna avelsdjur, se nedan. Vi rekommenderar våra köpare att gå med i Föreningen gotlandskaninen för att få nyttiga råd och fakta om lantraserna gotlandskanin och mellerudskanin! Att vara genbank är inte så svårt som det låter, fler behövs för bevarandet av denna trevliga kaninras.

Billabergets Ymera G660-1334 – tricolor hona född 20130402 Inavelskoeff 2,93 %.

Laggaretorps Nera G1115-1654 – svart hona född 20160604. Inavelskoeff 3,39 %.

Laggaretorps Nogger G1115 – 1667 – gulsvart japan, hona född 160609. Inavelskoeff 3,37 %.

Gullringes Fili G 642-1444 viltblå hane född 20140614. Inavelskoeff 2,23 %. Plats 152 på listan.

Våra avelshonor lever ute året om i rymliga uteburar och hägn med möjlighet att gräva och springa. Hanarna bor i stora betes-/uteburar och delar vid parning boende med sin hona i några dagar till cirka 3 veckor om möjligt. Ungarna bor hos sina mammor tills de är minst 8 veckor, helst 10. Sedan kan de flytta till nya hem, alternativt flyttar unghanarna till eget boende innan de blivit könsmogna. Vi är mycket måna om att djuren är sociala och vana vid människor och andra djur.

Om du vill se aktuella listan för alla genbankskaniner via föreningen Gotlandskaninen, se LÄNK (Du måste vara medlem för att kunna logga in). Du kan även söka på enskilda individer i databasen (som dock uppdateras någon gång årligen så alla ”yngre” kaniner finns inte med ännu) eller göra en provparning.

Intresserad av en kanin från Laggaretorp? Fyll i formuläret så hör vi av oss snarast möjligt!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s