Fågelinfluensan

Nu har man konstaterat ytterligare fall av fågelinfluensan. Ängelholm och Trosa  är drabbade, på den ena besättningen höll man djuren inne som SVA gått ut med att man ska göra, på den andra gjorde man inga åtgärder.

Hos oss går hönsen och vaktlarna helt skyddade inomhus med tak och utan möjlighet till kontakt med vilda fåglar. Vi bor ju trots allt vid en sjö så risken borde vara större för oss än för andra besättningar. Ankorna går i sin inhägnad och är inlåsta nattetid, de får vatten och mat inne under tak så inte vildfåglar kommer åt. Utehägnet har däremot bara delvis nättak tyvärr då snön raserat allt och det inte har gått att bygga upp tillfredsställande. Då jag ändå vill att ankorna ska kunna bada så får de röra sig i utehägnet dagtid med badbaljan tillgänglig. Vildfåglar har jag dock inte sett inne i hägnet, någon skata flyger förbi då och då och småfåglar finns i träden omkring men då det inte finns foder hos ankorna som de kommer åt så har de hållt sig ifrån hägnet. Vilda sjöfåglar har vi inga alls just den här årstiden.

Vi får hoppas att det inte konstateras fler fall nu! Jag läste att man har skickat änder för obduktion från en park i Örebro på väster, men inte sett att man kommit med något resultat. Då vi ändå har genbanksankor är jag givetvis rädd om dessa, men samtidigt vill och kan jag inte låsa in djuren utan att ta ifrån dem sitt naturliga badbeteende. Avvägningen är svår men än så länge känns det som att vi ändå har vidtagit skyddande grundåtgärder.

Aktuell karta hos SVA över läget med fågelinfluensan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s