Nu får det vara nog!

Dagligen svämmar sociala medier över av inlägg om hur mjölkgård X har blivit nerlagd, hur bönderna tvingas jobba gratis eller lägger ner verksamheter med miljontals skulder. Det finns flertalet dokumentärer och rapporter om hur allvarligt läget för de svenska vilda bin och humlorna är (och värre än så i andra länder).
Dagens människa är för bortskämd med vår modernitet och utveckling så man glömmer bort var allting kommer ifrån egentligen.

bi

Tapetserarbi, bilden lånad från wwf.se

Många tror att bin endast behövs för att vi ska ha honung. Så fel! Om inte vi hade hjälp av alla pollinerande insekter skulle mattillgången drastiskt förändras. Det har redan skett stora förändringar, men vi är inte medvetna om dessa eftersom den gröda vi inte kan få fram lokalt längre p g a avsaknad av bin exempelvis, täcker vi lätt upp med importerad mat.

Tänk nu om det gäller all svensk produktion? All mat, och annan tillverkning av produkter och service skulle försvinna, vad ger det oss? Vi måste tänka långsiktigt. Vi måste lära ut grunderna igen för att människor ska kunna vara medvetna om var saker kommer ifrån och vad konsekvenserna blir om man rubbar kretslopp och miljö.

Du kanske inte är intresserad av landsbygd, eller så är du vegan eller har egen mjölk. Det gör inget, oavsett vem du är så vill du kunna äta även om 10 år! Oavsett var du bor vill du kunna andas ren luft och ha vatten att tillgå. Oavsett vilken bakgrund du har så kan du bidra till en långsiktig hållbarhet. Vi måste vara rädda om den svenska landsbygden. Inte bara mjölken, inte ”bara” lite insekter. Allt hänger ihop och ju snabbare vi kan få allmänheten att bli medvetna om detta igen, desto lättare är att det att få till en vändning. Okunskap går att bota och är inte individens fel utan samhällets.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s