En hönsmammas huvudbry

Mina djur ger mig så mycket glädje men så mycket huvudbry. Jag blir lika ledsen för varje kyckling som inte klarar sig som hönsmamman själv. Undrar om hon ruvar ihjäl sig? Kvarvarande ägg är nog bara att inse att de är ruttna och alla 3 kycklingar har nu dött av olika orsaker.

Så har vi då mammakanin Ullvide som fick sin kull igår. Hon var pigg igår kväll och hungrig som vanligt imorse men sedan lämnade hon maten hon fick vid 10 – snåret. Jag tittar till djuren minst 4 gånger dagligen och ofta betydligt fler så jag såg direkt att hon inte var som hon skulle. Ingen matlust och hög andningsfrekvens samt snabb puls och kalla öron. Jag fick till och med klappa henne och hon bara lade sig ner, hon som annars har så bestämda åsikter om vad hon tycker om mig och gärna berättar det högljutt med morr.

Klämde och kände men tycker inte det kändes som om någon unge fanns kvar i magen och att det var därför hon hade ont. Kalciumbrist är nästa fundering då och det är lite knepigare att åtgärda, helst via injektion och då är det djurklinik som gäller då ambulerande veterinärer inte har dessa preparat hemma utan måste beställa.
Vill jag riskera att stressa en nyförlöst hona genom att på chansning åka till klinik, med risk för skyhög räkning utan att kaninen blir hjälpt och samtidigt riskera hennes kull?

Vi avvaktade istället, provade muta med lite persilja (kalciumrik) och till slut åt hon några havrekorn. Nu ikväll var hon pigg som vanligt och hälsade mig till nattrundan med ett högljutt morr och utfall. Fick ändå klappa henne över öronen och hon hade slutat flåsa också.

Hoppas det var över för denna gång så hon orkar ta hand om sina små. Det här året har inte varit lika smidigt som förra säsongen men jag hoppas att det blir bättre när kaninerna får flytta ut permanent igen I sina rovdjurssäkrade utehägn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s